L’home del barret de feltre

Autor: Pep Molist
Il·lustracions: Susanna Ayala
Editorial: L'Albí
Col·lecció:
Any de publicació: 2021
Llengua: Català
Coneixements

L’home del Barret de feltre és una biografia il·lustrada de l’artista alemany Joseph Beuys, per a infants i per a tots els públics, escrita per Pep Molist i il·lustrada per Susanna Ayala.

El llibre neix a iniciativa de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa amb la voluntat de difondre la figura de Joseph Beuys (1921-1986), moment en el qual es compleixen 100 anys del seu naixement, i a punt d’iniciar-se la celebració dels 500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

Ambdues figures estan estretament relacionades. Joseph Beuys va visitar Manresa als anys seixanta. La descoberta de Sant Ignasi de Loiola i la lectura dels seus Exercicis espirituals van significar un punt d’inflexió en la seva mirada i en la seva trajectòria. Beuys és conegut per idees com ara que «cada persona pot esdevenir un artista» i per les seves accions, considerades obres d’art. I a prop del Pont Vell de la ciutat, hi ha una creu de ferro que el recorda.

Josep Beuys, centenari

Joseph Beuys (1921-1986) va ser un dels artistes conceptuals més rellevants del segle XX. Formà part del moviment Fluxus, molt actiu durant els anys 60, i, a través de happenings i performances, les seves accions plàstiques i el seu pensament, va ampliar el concepte d’art total i transformador. Beuys va introduir conceptes essencials en l’art contemporani com que la societat es pot amotllar com si fos una escultura a través de la creativitat humana.

El 2021 se celebra arreu del món el centenari del naixement d’aquest artista alemany de referència i, per aquest motiu, s’ha creat un programa mundial que inclou exposicions, conferències i accions artístiques i divulgatives a diversos països, com Austràlia, Japó, Turquia, Polònia, Àustria, Suïssa, Bèlgica o Alemanya. Barcelona, amb l’actual exposició a La Virreina, i Manresa, amb les seves accions commemoratives del mes d’octubre, també són presents en aquest programa internacional que es pot consultar a la web oficial.