La reina de la nit

Autor: Pep Molist
Il·lustracions: Mandana Sadat
Editorial: Ekaré
Col·lecció:
Any de publicació: 2019
Llengua: Català, Castellà
Albums il·lustrats

La reina de la nit va néixer una nit de tardor quan un amic em recomanava que escoltés El rei dels verns, una nova cançó de Roger Mas. A part de la posada en escena i les quatre veus que interpreta el cantant, em va colpir la història sinistra que narra aquest poema de Goethe. En ella, enmig d’un bosc i de la fosca, la mort persegueix un pare que cavalca amb el seu fill malalt als braços.
Tan impressionat estava per la cançó que, durant uns dies, no me la treia del cap. Unes setmanes després, se’m va acudir la idea d’actualitzar-ne la història i apropar-la als més petits. En aquest cas, a La reina del nit, qui persegueix al pare i al seu fill és la fosca, mentre se’ls fa tard i pedalen per arribar a casa.
Un goig immens treballar aquesta història amb Ediciones Ekaré, agombolada per les meravelloses il·lustracions de Mandana Sadat.

 

“En Pep explica que un dia, escoltant a Roger Mas cantar Rei dels verns que a la vegada està inspirant en el poema de J. W. Goethe, Erlkönig , a on trobem la desesparació d’un pare per salvar al seu fill. En aquest cas, en Pep l’ha convertit en melodia per infants, a on un pare vol arribar a casa amb el seu petit fill abans que arribi la nit. És molt bonic poder fer el camí de tornada a Goethe, passant per la veu del Roger Mas, fins al caparró del Pep. I gaudir, amb la preciosa feina de la Madana, d’aquest recorregut a on l’ombra negra i misteriosa de la nit va guanyant lloc i espai.

La feina editorial és precisa i sense ensucrar, on trobem en dues tipologies diferents els diàlegs del petit amb el pare i el relat del narrador que ens fa saber que la nit s’apropa.

És d’agraïr llibres per infants fets amb tant rerefons, aquell que descobreixes gratant poquet a poquet entre les línies del text i la lectura de les imatges. I pareu atenció a les guardes inicials i a les finals. En el petit detall hi ha la bona feina.

Agafem la bici i anem a fer camí, abans que ens agafi la nit.”

Paula Jarrín de la Llibreia Al·lots

“Inspirado en el poema de Goethe, “Der Erlkönig”, que a su vez está inspirado en la leyenda del Rey de los Alisos, este cuento narra las peripecias de un padre que se retrasa en su paseo en bicicleta, debido a un desperfecto, y le dice a su hijo que deben darse prisa, pues la noche “se les tirará arriba”. Esa expresión metafórica sugiere en el pequeño miedos tan poderosos como los que en su momento ocasionaba la perspectiva mortífera de un encuentro con el rey de los Alisos. En su carrera por huir de la noche, padre e hijo van intercambiando miedos, corajes, palabras que calman la ansiedad de esa carrera contra el tiempo. La narración, limpia y poética, nos lleva sin aliento, atados con su hilo de suspenso, mientras que la ilustración, con un juego impecable de texturas, colores, contrastes de luces y sombras, recortes de collages, alimenta la tensión del relato y logra calmarnos al final.

LA REINA DE LA NOCHE. Una verdadera maravilla de Pep Molist y Mandana Sadat, publicada por Editorial Ekaré en castellano y catalán.”

Germán Machado de la Llibreria El Petit Tresor