Les enigmàtiques fotos del senyor Clarissa

Autor: Pep Molist
Il·lustracions: Núria Feijóo
Editorial: Animallibres
Col·lecció: La formiga
Any de publicació: 2022
Llengua: Català
Narrativa infantil

En Lluc i la Rita visiten per primera vegada el Mercat dels Encants, un lloc on, segons els ha dit el seu pare, pots trobar allò que no trobaràs enlloc, ni tan sols a Internet. Allà, en Lluc es queda palplantat davant d’una foto antiga que hi ha en una parada. Té la sensació que no és la primera vegada que veu aquella fotografia, però no recorda ni quan, ni on.

“és la història de dos germans molt joves que, encuriosits per aquella foto, se senten motivats per esbrinar qui era aquell fotògraf famós capaç de transmetre sentiments profunds com la por i l’angoixa a través de les seves fotos però que ja ningú no coneix i, per tant, mai se li haurà retut cap homenatge ni a la seva persona ni a la seva obra.”

“Vull destacar, especialment, el tractament que l’autor fa de la guerra civil i les seves nefastes conseqüències, entre les quals l’oblit que determinades persones van patir sense que mai hagi estat possible retre’ls un homenatge o un reconeixement com cal.”

Fragment de crítica de Josep Maria Aloy al blog Mascaró de Proa: http://mascarodeproa.blogspot.com.es/2017/11/les-enigmatiques-fotos-del-senyor.html

“En la ficció, l’autor confecciona competentment una història que transcorre amb cadència i sense tensions. El fet que la Rita citi Marlowe per comparar el Lluc amb un bon investigador sembla poc apropiat per a la seva edat; en canvi, les ocurrents juguesques lingüístiques temperen la formalitat del registre dels correus entre el Lluc i el Bernat. Amb tot, Molist activa l’engranatge narratiu amb destresa per transmutar la por del Lluc, derivada tant d’un episodi d’infantesa com de les històries que ell i el Bernat inventaven a partir de velles fotografies, en una por molt més dolorosa: la de la repressió i el silenci col·lectiu durant la dictadura. És engrescador, també, el paral·lelisme entre la recuperació del record del Lluc amb relació a les fotografies i la recuperació de la memòria històrica.”

Fragment de crítica de Gemma Mulet a revista Faristol: https://www.clijcat.cat/faristol/critica/Les-enigmatiques-fotos-del-senyor-Clarissa

 Catàleg biblioteques